onnellisuus

Me kaikki tiedämme lausahduksen, että rahalla ei voi ostaa onnea. Totuus kuitenkin on, että käytämme kaikki rahaa ja useimmille sitä on olemassa rajallisesti. Kuinka voimme käyttää kovalla työllä ansaittua rahaamme tavoilla, jotka maksimoivat onnellisuutemme?

Uskomus, että rahalla ei voi ostaa onnea, on vain uskomus. Tällä hetkellä uudet tutkimukset ovat kyseenalaistaneet nämä oletukset. Tutkijat päättelevät, että rahan lisäämisellä on suora yhteys lisääntyneeseen yleiseen tyytyväisyyteen elämää kohtaan.

Raha tuo onnea tiettyyn pisteeseen asti

Rikkaana oleminen ei välttämättä ole ainoa tie onneen, mutta jossain määrin se on tärkeää. Esimerkiksi korkeammat tulot voivat tarjota kodin paremmalta asuinalueelta, parempaa terveydenhuoltoa ja ravintoa, mielekkään työn sekä enemmän vapaa-aikaa.

Tämä toimii kuitenkin vain tiettyyn pisteeseen asti. Kun tulot saavuttavat tietyn tason ja perustarpeet ruokaan, terveydenhuoltoon ja asuntoon on täytetty, tapahtuu jotain yllättävää. Rahan positiiviset vaikutukset, kuten esimerkiksi unelmakodin ostaminen, usein kompensoituvat negatiivisilla vaikutuksilla, kuten pidemmällä työpäivällä tai stressaavissa työllä, jota on väkisin tehtävä, jotta voi säilyttää tulotasonsa.

Elämykset voittavat materian

Tekeminen tekee meistä onnellisempia kuin omistaminen. Useimmat ihmiset olettavat, että asiat johtavat isompaan onnellisuuteen kuin kokemukset. Fyysiset esineet – kuten uusimmat puhelinmallit, käsilaukut tai autot – kestävät pidempään kuin vaikkapa konserttiin, ruoanlaittotunnille tai lomalle lähteminen. Tavaroiden ostaminen tekee meidät onnelliseksi, mutta vain lyhyellä aikavälillä.

Pitkällä aikavälillä totumme kuitenkin uusiin asioihin ja vaikka ne ovat saaneet meidät aluksi innostumaan ja onnellisiksi, asia muuttuu lopulta uudeksi normaaliksi eikä herätä enää innostusta. Ostoskokemusten tuomalla onnella on taipumus lisääntyä ajan myötä.

Ihmiset uskovat virheellisesti, että ostamalla pitkäkestoisia tavaroita, ne pitävät heidät onnellisina paljon pidempään kuin kokemukset. Totuus on, että uuteen älypuhelimeen, jota olet himoinnut pakkomielteenomaisesti, tottuu nopeasti sen jälkeen kun se on ostettu. Ja vaikka saatat silti nauttia sen omistamisesta ja käyttämisestä, se ensimmäinen huikea onnentunne, jonka koet ensimmäisten viikkojen aikana, katoaa nopeasti.

Kun taas mahtava kokemus, kuten loma jollain eksoottisella saarella sanoinkuvaamattoman upeissa maisemissa, jää mieleen loppuelämäksi. Ne matkalla tapahtuneet elämykset ja kömmähdyksetkin muistetaan aina ilolla. Myös Trustly nettikasinot tarjoavat elämyksiä, jotka voi muistaa pitkään.

Yhtenä syynä on se, että jaamme usein kokemiamme elämyksiä muiden kanssa. Kerromme mielellämme tarinoita perheelle ja ystäville ajasta, jolloin lähdimme lomalle ja tapahtui jotain yllättävää ja piti olla yötäkin jossain ihan omituisessa paikassa.

Rahan käyttäminen muihin ihmisiin

Rahan käyttäminen

Kannattaa harkita rahan käyttämistä muihin. Useimmat ihmiset ajattelevat, että rahan käyttäminen vain itseensä tekee heistä onnellisempia kuin sen käyttäminen muihin ihmisiin. Kuitenkin ihmiset kertovat olevansa onnellisempia, kun he käyttävät saamastaan ylimääräisestä rahasta myös muihin tai lahjoittavat siitä osan hyväntekeväisyyteen kuin että käyttäisivät sen pelkästään itseensä.

Tämä tapahtuu riippumatta siitä, kuinka suuresta summasta oli kyse. Yksi syy tähän ilmiöön on se, että muille antaminen saa meidät tuntemaan olomme hyväksi. Miksi rahan käyttäminen toisiin tekee meidät onnelliseksi? Psykologit sanovat sen johtuvan siitä, että se saa meidät tuntemaan olomme hyväksi. Toisille antaminen vahvistaa rakastavaa ja anteliasta minäkuvaa, joka tekee meistä onnellisia.

Lisäksi muille antaminen auttaa saamaan enemmän yhteyttä heihin. Niinpä ihmiset, joilla on vahvat sosiaaliset siteet, ovat yleensä onnellisempia kuin ns. yksinäiset sudet. Ostat myös kokemuksen, kun käytät rahaa muihin. Vaikka annat heille fyysisen lahjan, itsellesi ostamasi kokemus on jonkun muun auttaminen. Ostat heidän onnensa ja kiitollisuutensa kokemusta.

Rahalla voi ostaa aikaa

Ihmiset, jotka arvostavat aikaa enemmän kuin rahaa, ovat yleensä onnellisempia kuin ne, joiden mielestä raha on kaikki kaikessa. Tästä syystä kannattaa miettiä, voisiko mahdollisesti ulkoistaa joitakin askareita toisille.

Voit käyttää rahaa mihin tahansa palveluun, joka voi vapauttaa aikaasi todella tärkeille asioille – kuten perheen ja ystävien kanssa viettämiseen tai vain ulkoilemiseen ja auringonlaskun katselemiseen. Elämänlaatusi paranee tällä tavoin varmasti.

Merkityksellä on merkitystä

Ihmiset, jotka onnistuvat löytämään elämälleen merkityksen, kokevat sekä merkityksen että onnellisuuden, mutta ne, jotka eivät tätä merkitystä löydä, eivät ole onnellisia missään olosuhteissa.

Merkityksellä on vahvempi korrelaatio onnellisuuden kanssa pienituloisille ihmisille, sillä mahdollisesti taloudelliset rajoitteet aiheuttavat sekä käytännöllistä että emotionaalista rasitusta siinä määrin, että ihmisten on pakko yrittää ymmärtää tilannettaan. Tutkimuksessa on havaittu negatiivisten tai haastavien kokemusten kokeminen ja niistä oppiminen on yksi tapa kokea elämä merkityksellisenä.