Osakkeet vai kryptovaluutat

Kuunkuiskaajatkin sen tietävät: ”työlki ellää, mut kaupal rikastuu”. Monet ovat rikastuneet etenkin osakekaupalla, jos vain ovat osanneet ajoittaa ostamisen ja myymisen oikein.

Viime aikoina on ollut mahdollista rikastua myös kryptovaluutoilla, kuten Bitcoineilla. Jos on osannut valita oikeat ajankohdat Bitcoinien ostamiselle ja myymiselle, on voinut kerätä mittavankin omaisuuden. Onko parempi sijoittaa osakkeisiin vaiko kryptovaluuttoihin? Sitä pohdiskelen tässä artikkelissa.

Osakesijoittamisen ja kryptovaluuttoihin sijoittamisen suurin ero

Yksi suuri ero osakesijoittamisen ja kryptovaluuttoihin sijoittamisen välillä on se, että osakkeille maksetaan osinkoa. Pörssiyhtiön sijoittajilleen maksamat osingot ovat 85-prosenttisesti veronalaista pääomatuloa.

Mikäli olet ostanut listaamattoman yrityksen osakkeita, ovat osinkotulosi 75-prosenttisesti verotettavaa pääomatuloa, jos pääomatulo-osinko on enintään 150 000 euroa. Mikäli saat pääomatulo-osinkoa tätä enemmän, on yli menevästä osasta enää 15 % verotonta tuloa.

150 000 euron raja on osakas-, ei yhtiökohtainen.

Jos ja kun myyt osakkeesi, maksat mahdollisesta myyntivoitosta luovutusvoiton veroa. Luovutusvoittovero on 30 %, mikäli pääomatulosi ovat sinä vuonna korkeintaan 30 000 euroa. Pääomatuloveroprosentti on 34 siltä osalta, mikä ylittää 30 000 euron rajan.

Ostamasi kryptovaluutat tuottavat sinulle rahaa vasta siinä vaiheessa, kun myyt ne. Pyrkinet myymään se silloin, kun saat niistä enemmän rahaa kuin mitä olet itse niistä maksanut. Kryptovaluutan myyntivoittoveroprosentti on sama kuin osakkeilla tai muualla omaisuudella, eli 30 % aina 30 000 euroon asti.

Kryptovaluuttoja voi lainata muille

Kryptolainat eivät ole ihan jokapäiväisiä, mutta kyseessä on kuitenkin ihan kelpo keino tienata kryptovaluuttojen avulla. Kryptolainat eli kryptovaluuttalainat ovat siis lainoja, jotka annetaan tai otetaan Bitcoinissa tai jossain muussa virtuaalisessa valuutassa.

Lainanottaja tarvitsee kryptovaluuttaa johonkin omaan projektiinsa, ja on valmis maksamaan lainasta korkoa lainan antajalle. Lainan antaja saattaa saada tällä lailla jopa 7 % vuotuista tuottoa. Korkotuottoa verotetaan pääomatuloveroprosenttisi mukaan. Lainaaminen kannattaa tehdä jonkin hyväksi havaitun alustan avulla. Tällainen muille lainaaminen ja korkotuottojen nauttiminen ei ole mahdollista, jos päätät sijoittaa osakkeisiin.

Osakesijoittamisen ja virtuaalivaluuttoihin sijoittamisen samankaltaisuudet

Osa osakkeista on riskialttiimpia kuin toiset. Tämä pätee myös virtuaalivaluuttoihin, sillä kaikki kryptovaluutat eivät ole hyviä sijoituskohteita.

Pahimmillaan voit menettää rahasi, ja tämä pätee sekä epäonnisiin osakesijoittajiin että heihin, jotka ovat sijoittaneet ”vääriin” virtuaalivaluuttoihin. Pomminvarmoja sijoituskohteita ei ole olemassakaan. Vahvoinakin pidetyt yritykset voivat kaatua, eikä edes Bitcoinin arvon kasvuun voi sataprosenttisesti luottaa.

Osa alan asiantuntijoista uskoo, että Bitcoinin arvo tulee vain nousemaan, kun taas osa ennustaa, että muut virtuaaliset valuutat kiilaavat Bitcoinin ohi. Vain aika näyttää, kuka on ollut oikeassa ja kuka väärässä.

Osakkeiden ja virtuaalivaluuttojen hinnat korreloivat toisinaan osittain.

On huomattu, että osakkeiden ja virtuaalisten valuuttojen hinnoissa on toisinaan osittaista korrelaatiota. Tällainen oli havaittavissa esimerkiksi vuoden 2020 alussa, jolloin sekä osakkeet että kryptovaluutat olivat nousussa – kunnes korona pisti koko maailman tilanteen uusiksi. Sekä kryptot että osakkeet tippuivat rajusti, mutta lähtivät kuitenkin nopeasti toipumaan.

Vuoden 2021 alussa kryptovaluuttojen arvo on noussut merkittävästi enemmän kuin osakkeiden arvo, joten tätä artikkelia kirjoittaessa on kannattavampaa sijoittaa virtuaalivaluuttaan kuin osakkeisiin. Tilanne voi kuitenkin muuttua koska tahansa, joten en edes yritä antaa tässä mitään sijoitusneuvontaa tai ostokehotuksia.

Yhteenveto

Alussa lupasin miettiä, ovatko osakkeet parempia sijoituskohteita kuin Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat. Tähän kysymykseen näyttäisi olevan mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta, sillä molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

Suosittelenkin, että valitset sijoituskohteen sen perusteella, mikä kiinnostaa juuri sinua. Jos olet kiinnostunut kryptovaluutoista ja jaksat seurata aktiivisesti alan tapahtumia, lue täältä coinmotion arvostelu ja hanki itsellesi virtuaalivaluuttoja sijoitusmielessä. Coinmotion Oy on suomalainen virtuaalivaluuttojen välityspalvelu, joka kuuluu Suomen Finanssivalvonnan regulaation piiriin. 

Mikäli olet kiinnostunut osakesijoittamisesta, aloita vaikkapa Nordnet-palvelusta ja osta itsellesi sinua kiinnostavien yritysten osakkeita. Ennen kauppoja kannattaa hankkia mahdollisimman paljon tietoa yrityksestä, sen taloustilanteesta ja sen tulevaisuuden suunnitelmista. Lisätietoa osakesijoittamisesta voi hankkia alan kirjoista ja tasokkaista sijoitusblogeista, erilaisilta kursseilta ja sijoittajille suunnatuilta keskustelupalstoilta. 

Yksi vaihtoehto on hajauttaa sijoituksensa sekä osakkeisiin että erilaisiin virtuaalisiin valuuttoihin. Myös muita sijoituskohteita (kuten asuntoja) kannattaa harkita.