Nainen kuuntelee musiikkia

Olen varma, että olemme kaikki kokeneet tämän ennenkin. Kuuntelet musiikkia ja tunnet sen jyskyttävän rinnassasi. Rytmi synkronoituu sydämesi sykkeen kanssa, ja laulajan ääni tulvii korvaan ja täyttää mielesi jokaisen nurkan sanoituksilla, jotka puhuttelevat jotakin syvällä sisimmässäsi. Musiikilla on voimakas tapa yhdistää meidät itseemme, muihin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan. Kuuntelemme musiikkia monista syistä: koska pidämme kappaleesta, koska se muistuttaa meitä jostakin tapahtumasta tai henkilöstä, koska se auttaa lievittämään ahdistusta tai surua tai yksinkertaisesti siksi, että haluamme hetkeksi irrottautua todellisuudesta. Kun kuuntelemme suosikkikappaleitamme kuulokkeista tai korvanapeista, niistä tulee muutakin kuin pelkkiä ääniä. Niistä tulee ajatuksia, tunteita ja muistoja.

Musiikki ja aivot

Musiikki aktivoi aivojmonin eri tavoin. Kun kuulemme musiikkia, korva lähettää tietoa äänestä aivokuorelle talamuksen ja aivokuoren alueiden kautta. Täällä käsittelemme musiikin ääniä sekä niiden merkitystä – mitä ne merkitsevät meille henkilökohtaisesti – ja annamme niille tunnearvoa aiempien kokemusten perusteella. Musiikki aktivoi myös amygdalan, joka käsittelee kappaleen emotionaalista sisältöä ja siihen liittyviä muistoja.

Nappikuulokkeet tai tavalliset kuulokkeet, joita käytämme suosikkikappaleidemme kuuntelemiseen, luovat vielä intiimimmän kokemuksen musiikin kanssa. Musiikki voi herättää meissä erilaisia tunteita riippuen siitä, tuleeko se pään sisältä (kuulokkeiden kautta) vai sen ulkopuolelta (kaiuttimien kautta). Tämä henkilökohtainen yhteys antaa musiikille erityisen paikan monien ihmisten sydämissä – myös minun. Itse asiassa loin tänä vuonna oman Spotify-listani, joka on täynnä vain 100 minulle merkityksellisintä kappaletta, joita voin käyttää aina, kun tarvitsen tukea vaikeina aikoina: voit tutustua Top 100 -soittolistaani täällä.

Musiikkia on ollut olemassa jo ennen kuin ihmiset osasivat kirjoittaa; tutkimusten mukaan Neanderin.

Musiikki ja muisti

Jos olet joskus käynyt konsertissa, tiedät, miten musiikki voi viedä meidät ajassa taaksepäin. Päässämme olevat kuulokkeet eivät ole vain kuuntelua varten, vaan ne auttavat myös tallentamaan muistoja kappaleista, jotka muodostavat meidät ihmisinä. Kun kuulen suosikkikappaleeni (esim: ”Hymn For the Weekend – Coldplay” tai ”Love Me Like You DoEllie Goulding”), se vie minut suoraan takaisin siihen, kun kuulin ne ensimmäisen kerran vuosia sitten: mitä silloin tapahtui? Millaisia ajatuksia ja tunteita minulla oli tästä tietystä elämänhetkestä? Ja miksi nämä kappaleet muistuttavat minua nyt niin paljon noista ajoista?

Tämä johtuu siitä, että aivomme ovat kytkeytyneet yhdistämään äänet tunteisiin. Kun seuraavan kerran kuulet yhden suosikkikappaleistasi, kuuntele sitä hetki ja mieti, miksi se merkitsee sinulle niin paljon. Mitä muistoja se herättää? Miltä se saa sinut tuntemaan? Ja mikä tärkeintä, mitä voit oppia näistä tunteista? Minulle Top 100 -soittolistani kuunteleminen muistuttaa minua aina siitä, että vaikka elämä heittäisi mitä eteeni, voin aina löytää voimaa musiikista.

Musiikilla on voima parantaa

Musiikilla on voima parantaa

Sen lisäksi, että musiikki yhdistää meidät itseemme ja muihin, sillä on myös parantavia ominaisuuksia. Se voi auttaa lievittämään ahdistusta, surua ja kipua sekä fyysisesti että emotionaalisesti. Tutkijat ovat havainneet, että kun kuuntelemme musiikkia, aivoissa vapautuu dopamiinia ja serotoniinia – välittäjäaineita, jotka ovat vastuussa onnellisuuden tunteesta.

Musiikkiterapia on hyvä esimerkki siitä, miten tehokkaasti musiikki voi auttaa meitä toipumaan sairaudesta tai vammasta. Tässä yhteydessä sitä käytetään osana hoitosuunnitelmia auttamaan kuntoutusprosesseissa, kuten aivohalvauksen jälkeisissä motorisissa taidoissa, Parkinson-potilaiden kävelyssä ja muistin menetyksessä. Lontoon Queen Mary Universityn tutkijat uskovat jopa, että Mozartin kuuntelu voi parantaa aivojemme kognitiivisia toimintoja (kuten päättelyä) jopa 20 prosenttia. Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Musiikki merkitsee jokaiselle eri asioita, mutta olipa suhteesi siihen mikä tahansa, siihen liittyy aina myönteisiä tunteita. Kun seuraavan kerran olet allapäin, laita suosikkikappaleesi soimaan ja anna sen kohottaa mieltäsi.