Rahaa

Raha on aihe, joka huolettaa. Hinnat ovat nousseet viime vuosien aikana ja monelle hintojen nousu tuntuu kukkarossa. Kaupasta saa nykyään samalla rahalla käytännössä vähemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. Tämän vuoksi monet ovat joutuneet ryhtymään toimiin, jotta ostetut ruoka-aineet rittäisivät kotona mahdollisimman pitkään.

Hintojen nousu, mutta kuitenkin palkkojen pysyttely samalla tasolla ei varsinaisesti helpota elämää. Monelle esimerkiksi aiemmin aktiivisemmin käytössä ollut pelikasino on mahdollisesti jäänyt pois, sillä rahoja täytyy laskea entistä tarkemmin. Monet karsivat ylimääräisistä menoista.

Rahojen riittävyys mietityttää ja moni onkin jo ehtinyt miettiä erilaisten tukien mahdollisuuksia. Jos palkka on pysynyt samana erilaisten kulujen vain noustessa, nousee monelle mieleen kysymys, mihin kaikkeen rahan pitäisi oikein riittää?

Vinkkejä kaupassakäyntiin

Ruokakulujen minimoinnissa voidaan mahdollisuuksista riippuen ottaa käyttöön erilaisia keinoja. Näillä voidaan pienentää omaa ruokalaskua. Mitä enemmän perheessä on syöjiä, toki sitä suuremmat ovat ruokakulut, mutta sitä suuremmalla syyllä säästöä voi yrittää hakea useimpien eri tuotteiden suhteen.

Ensimmäinen askel säästöön on vaihtaa ainakin osa käytetyistä tuotteista halvempiin vaihtoehtoihin. Kaupoista löytyy edullisemmat vaihtoehdot lähes jokaiselle tuotteelle. Näitä kannattaa testailla, jos kaikkia merkkejä ei ole aikaisemmin tullut testattua.

Marjat ovat tyypillisesti kalliita, mutta kesän tullessa kauppoihin ilmestyy edullisempia vaihtoehtoja. Tämän vuoksi kannattaakin suosia kausituotteita. Sama pätee myös esimerkiksi kurkkuihin, tomaatteihin, paprikoihin ja muihin kasviksiin. Marjat ovat tuotteita, jotka säilyvät myös pakastimessa hyvin pitkään.

Jos tuntuu, että ruoka uhkaa loppua ennen tilipäivää, on hyvä pyrkiä ostamaan kauppapäivänä aina useamman päivän ruuat kerrallaan. Kokeile kirjoittaa tarkka ostoslista, josta et poikkea. Mieti ostokset etukäteen. Laske, moneenko ruokaan tulet ostamaan pääraaka-aineet. Ne ovat hyvin usein ne kalleimmat ostokset. Kun nämä on ostettu, tiedät, että ruoka ei tule loppumaan tietyn ajanjakson aikana.

Hyvätuloinenkin voi kohdata taloushaasteita

Taloudelliset vaikeudet eivät koske vain pienituloisia. Hyvätuloinenkin voi joutua rahavaikeuksiin, sillä tulojen ja menojen suhde on tässä merkitsevä tekijä. Kun tulot ja menot ovat tasapainossa, on talouskin tasapainossa. Horjumista alkaa tapahtumaan silloin, kun menot kasvavat liian suuriksi suhteessa tuloihin.

Joka taloudessa on perusmenot ja sähkö on yksi näistä. Sähkön hinta on toisinaan noussut hyvinkin korkealle ja tämä on johtanut monissa talouksissa mietintään siitä, kuinka sähkökulut katetaan. Moni on tullut sosiaalisessa mediassakin esiin omien sähkölaskujen kanssa.

Sähkö ei kuitenkaan ole ainut mahdollinen korkea kulu, joka voi haastaa hyvätuloisimpia. Yhdessä korkean vuokran ja muiden arjen menojen kanssa kustannukset voivat kohota epätavallisenkin korkealle.

Entä ylimääräiset menot?

Jos arjessa joutuu paljon tinkimään, on hyvin normaalia kokea tunnetta, ettei arkeen saa järjestettyä ylimääräisiä asioita. Tästä syystä on mahdollisuuksien mukaan järkevää sallia joitain ylimääräisiäkin asioita. Tämä voi liittyä esimerkiksi herkutteluun tai vaikkapa elokuvissa käymiseen.

Mutta mitä, jos rahatilanne on niin tiukka, että rahat eivät tunnu riittävän elokuvalippuihin tai muihin ylimääräisiin menoihin. Tällöin apuna voisi olla säästölipas. Perinteinen, mutta toimiva. Lippaaseen voi laittaa esimerkiksi vain euron tai pari kerrallaan, jolloin säästäminen ei vaadi vähävaraiseltakaan suurta investointia.

Niinsanottuihin ylimääräisiin menoihin voi pyytää myös avustusta eri tahoilta. Jos kyseessä on esimerkiksi syntymäpäiväsankarin ilahduttaminen, voi avustusta pyytää vaikkapa useilta sukulaisilta. Juhliin tai tapahtumaan tarvittava summa on helpompi saada kokoon useamman ihmisen voimin.

Vähävarainen perhe ja lasten harrastukset

Lasten harrastukset voivat viedä suurenkin loven perheen lompakosta. Harrastus on kuitenkin monelle hyvin tärkeä hyvinvointitekijä ja rakkaasta harrastuksesta halutaan pitää kiinni. Osa Suomen kunnista tarjoavat tukea lasten harrastuksiin ja asiaa kannattaakin kysellä omasta kunnasta.

Myös Hope ry auttaa vähävaraisia lapsiperheitä, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia. Yhdistys tukee lasten harrastustoimintaa ja toteuttavat silloin tällöin myös erilaisia vapaa-ajan elämyksiä. Hope ry:stä voi pyytää apua esimerkiksi taloudellisessa tai muussa kriisissä. Yhdistyksen lahjoitukset on saatu suomalaisilta, jotka ovat halunneet tukea Hope ry:n toimintaa.

Apua voi pyytää lasten harrastuksiin myös esimerkiksi SOS-Lapsikylältä, jonka Unelmista totta -harrastustuki voi pelastaa tilanteen. Lasten harrastusmahdollisuuksia tukee myös Pelastakaa Lapset ry, joka voi antaa harrastustukea esimerkiksi säännölliseen harrastamiseen, harrastusvälineiden hankintaan, mahdollisiin harrastukseen liittyviin leirimaksuihin jne.